2020 Yılında Bilinmesi Gereken 10 Amazon İstatistiği
Amazonun kurucusu Bezos normal işinden ayrılıp Amazon fikrini hayata geçirdiğinde 1994 yılındaydı. Bezos Amazon üzerinden ilk resmi satışını bir kitap ile 1995 yılında çevrimiçi olarak gerçekleştirmişti. Amazon girişiminin lansmanının ilk ayında 50 eyalet ve 45 farklı ülkede insanlardan kitap siparişleri almıştı. Bezos Amazon üzerinden ilk ayında tüm satışlarından toplam 20.000 dolar civarında para kazanmıştı. Amazon kurulduğu yıldan bu zamana geçen 25 yılda dünyanın en büyük e-ticaret pazarı ünvanını taşıyor.
Dünya genelinde gerçekleştirdiği başarılı satışlar ile Amazon e-ticaret denildiğinde akla gelen ilk Pazar olmayı başardı. Kurulduğu günden beri sürekli olarak ürün yelpazesini genişleten Amazon, geçen yılları içerisinde de e-ticaretin güncelliğine ayak uydurarak ürünler dışında kendi geliştirdiği ve farklı bakış açıları kattığı hizmetlerinde satışını gerçekleştiriyor. E-ticaret pazarının büyük bir payına sahip olmasıyla birlikte müşteri odaklı ve daha fazla müşteriyi kendi pazarına çekmek için sarf ettiği çabanın karşılığını almış bulunuyor. Her yaştan her kesime uygun bir ürün barındırdığı için müşteri kitlesi oldukça genişledi.
Sizlerde Amazon bünyesinde satışa başlamaya hazırlanıyor ve fikriniz hayata geçirmeye çalışıyor iseniz 2020 yılında bilinmesi gereken Amazon İstatistiklerine göz atmanız gerekiyor. Bundan sonraki yolunuzu çizmenizde ve sizlere stratejik planlamalar yapabilmeniz için büyük bir rehber özelliği taşıyor.
1.Son Yıllarda Amazonun Popülerliği
Girişte de kısaca değindiğimiz Amazon tarihçesinden de anlaşılacağı üzere Amazonun popüleritesi tartışılmaz bir konu olmuştur. Dünya üzerinde hemen hemen her yaştan insanın bir kez olsun kullandığı veya hakkında bilgi sahibi olduğu bir pazarın ekstra ilgiye ihtiyacı yoktur. Hatta Statista araştırma merkezinin yaptığı bir incelemeye göre Amazon ABD içerisinde en popüler alışveriş uygulamasıdır. 2019 Eylül’de 150,6 milyon mobil kullanıcıya ulaşmıştır.
E-ticaret pazarında kendi oluşturduğu rekabetin içerisinde kendini en öne koymayı başarmıştır. Amazonu takip eden ikinci e-ticaret pazarı olan Walmart aylık mobil uygulama trafiği sadece 76,46 milyondur. Neredeyse en yakın takipçisine 2 katı fark atmış bulunuyor.
Mobil kullanımın artması ile dünya çapında mobil alışverişte de birinci sırayı çok kolay bir şekilde elde etmiştir. Kolay erişim ile nerede olursanız olun ulaşabileceğiniz Amazon sizleri tercih ettiğiniz ürünler için en hızlı ulaşımı sağlıyor. Mobil alışverişte devrim yaratan amazon müşterilerini de memnun ederek mobil pazara da yön vermiştir. Geniş lojistik ağına sahip olması da dünyanın her yerine sağladığı ulaşım ile her insana dokunmayı hedefliyor.
2.Müşteri ve Amazon Arasındaki İlişki
Dünyanın en büyük Pazar payına sahip olan Amazon şirketinin müşterileriyle arasında olan ilişki de farklı boyutlardadır. Uzaktan olarak yapılan alışverişlerde güven sorununu ortadan kaldırmayı başarmış ve neredeyse koşulsuz güven ile müşteri memnuniyeti kazanmıştır. 2019 yılında Feedvisor tarafından yapılan ve ortalama 2000 ABD vatandaşının katıldığı ankete göre Amazon %89 oyla diğer e-ticaret pazarlarına fark atarak birinci sırada yer alıyor.
Her gün milyonlarca satışın gerçekleştiği pazarda müşterilerinin büyük çoğunluğunun memnuniyetini kazanmak oldukça zordur. En başarılı e-ticaret sitesi olan Amazonun bu başarısı asla tesadüf olmadığını müşterilerinin geri bildirimleri kanıtlıyor.
3.Amazon Prime Üye Sayısı
E-ticaret pazarında kendine yer arayan her satıcının ilgisini çekecek bir konudur. Amazon Prime üyeliğine sahip kullanıcıları genellikle amazon üzerinden sürekli alışveriş yapan ve Amazon tarafından kendilerine sunulan ücretli hizmetler için ödemede bulunan kişilerden oluşuyor. Her geçen gün Prime üye sayısı daha da artan Amazon şu anlık 150 milyon üye bulunduruyor.
2005 yılında başlatılan Prime üyeliği sistemi Amazonun müşterileri için sunduğu ücretli hizmetleri barındırır. Hızlı teslimat, müzik ve video gibi daha birçok avantajıyla prime üyelerine ayrıcalıklar sağlıyor.
ABD’de bulunan Amazon prime üyelerinin en çok tercih ettiği kategoriler elektronik, giyim ve mutfak eşyalarıdır.
Şubat 2019 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre prime üyelerin yüzde 20 gibi büyük çoğunluğu haftada birkaç defa %7’lik kısmının ise hemen hemen her gün alışveriş yaptığı öğrenildi.
4.Amazonun Geliri
E-ticaretin her gün yaygınlaştığı bu dönemlerde e-ticaret pazarının büyük bir payına sahip olan Amazonun gelirlerinde de artış olması kaçınılmazdır. Şubat 2020’nin sadece ilk haftasında ki istatistiklerine göre Amazon 75,5 milyar dolarlık satış yaparak birçok analistin 73,61 milyar dolarlık tahmininin üstüne çıkmayı başarmıştır. Elde edilen cironun net karı 2,5 milyar dolardır. Amazon borsa üzerinde işlem gören bir şirket olarak bu rakamları kendi sitesinde güncel olarak yayınlıyor. Elde edilen bu rakamlar geçmiş yıla göre %26’lık bir artış göstermiştir.
5.En Popüler Amazon Satış Kategorisi
Amazon ürün çeşitliliği açısından dünyanın en zengin içeriğine sahiptir. Birçok kategoride milyonlarca ürün satışı yapan firmanın en popüler kategorisi ise elektronik kategorisidir. ABD vatandaşlarının Amazon üzerinde en çok gezindiği ve alışverişi yaptığı kategori olarak elektronik kategorisi belirlenmiştir. ABD’li Amazon müşterilerinin %44 gibi büyük bir çoğunluğu elektronik kategorisinden alışveriş yapmıştır. En popüler diğer Amazon kategorileri ise sırasıyla şöyle: Giyim, Ayakkabı, Mücevher, Ev ve Mutfak Eşyaları şeklindedir.
Amazon bünyesinde bulunan ürün çeşitliliğini artırmak için sürekli olarak çalışmalar yürütüyor. Böylelikle her kesimden her yaşa hitap eden ürünler ile daha fazla müşteri ağına ulaşmayı planlıyor. Kontrolsüz büyümeden kaçınarak planlı ve kalite standartlarını asla göz ardı etmiyor.
6.Amazonda Satın Almayı Destekleyen En Etkili Yönlendirmeler
E-ticaret üzerinden gerçekleştirilen satışlar oldukça fazla olduğunu gördük. Peki müşterilerin pazarda gezerken ürüne yönlendirilmeleri nasıl gerçekleşiyor. Amazon pazarlarında yapılan araştırmalara göre satın alımları etkileyen en etkili yöntemin listelenen ürünler ve fiyatları olduğu görülüyor. Amazon üzerinde herhangi bir ürün incelenirken aynı ürünün satışını yapan diğer satıcılarda gözükmektedir. Bunun haricinde müşteriler inceledikleri ürün için kargo süresi, kargo maliyeti ve önceden alım yapmış müşterilerin olumlu olumsuz geri bildirimleri de satın alımları etkileyen önemli etkenlerden. En çok tercih edilen ürünlerin özelliklerinin başında ücretsiz kargo hizmeti olduğu görülüyor. Yani müşteri ücretsiz kargo hizmeti verilen ürünleri daha çok tercih ediyor.
7.Amazon’un Cihazlara ve Platformlara Göre Kullanımları
Mobil kullanım oranı dünya genelinde masaüstü kullanımını geride bıraksa da Amazon müşterileri alışverişlerini mobil cihazlar yerine masaüstü oturum sağlayan bilgisayarlardan yapmayı tercih ediyor. %67 gibi ciddi bir rakam ile masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar ile alışveriş yapmayı mobil cihazlara göre tercih ediliyor. %24’lük bir rakamla Amazon müşterileri mobil cihazlardan alışveriş yapmayı tercih ediyor. Ses özellikli cihaz olan Amazon Echo ise çevrimiçi alışverişin en az gerçekleştiği platform.
Elbette farklı yaşlara göre farklı cihaz tercihleri ortaya çıkıyor. Genç nesil daha çok mobil ortamlardan alışverişi tercih etse de orta yaştaki nüfus dengeli bir yol izlerken yaşlı nüfusun tercihi masaüstü cihazlardan yana oluyor. Bu istatistikler doğrultusunda e-ticaretin geleceğine genç nüfusun yön vereceği aşikâr bir durum. Bu da Amazon gibi uzaktan satış yapan firmalar için gelecek yıllarda daha çok mobil platformların ar-ge işlemlerine ağırlık vermesi gerektiği söylenebilir.
8.Amazon Pazarında 1 Dakikada Satılan Ürün Miktarı
Dünyanın hemen hemen her yerine milyonlarca ürünün satışını yapan Amazon bünyesinde milyonlarca işletmeyi de barındırıyor. Amazonun kendi verilerine göre 2019 yılında ABD’de hizmet veren işletmeler dakikada 4000’den fazla ürünün satışını gerçekleştiriyor. Amazonun bünyesinde bulunan ürünlerin yarısı başka işletmelerden geldiğini görmek satıcılar için Amazonun tercih oranı hakkında bilgi veriyor.
Amazon pazarı sayesinde kolaylıkla dünya genelinde satış yapabilme imkanını gören işletmeler hemen bu pazarda kendine bir yer ayırıyor. Bugüne kadar Amazon’un pazar ağında satış yapan işletmeler dünya çapında 1,6 milyon iş kolu oluşturdu. Amazon bu durumda tüm satıcılarına eğitimler ve çevrimiçi hizmetler sağlayarak gelişmeye teşvik ediyor. Bunlar, Avrupa’daki Amazon Akademi etkinliklerini, özellikle FBA hizmetini kullanan işletmeler için Boost Konferansını ve ABD genelinde yeni Satış Ortağı Zirvelerini kapsıyor.
9.Amazon Üzerinde Satış Yapan Satıcı Sayısı
Marketplace Pulse tarafından yapılan araştırmalara göre Amazon bünyesinde dünya çapında yaklaşık 2,5 milyondan fazla satıcı bulunuyor. Yaklaşık olarak 1 milyon doalrdan fazla satış yapan 25.000 satıcı ve 100000 dolardan fazla satış yapan 200.000’den fazla satıcı bulunuyor. Bu istatistik bizlere Amazon gibi büyük pazarlarda satışların büyük bir kısmının satıcıların küçük bölümünden oluştuğunu gösteriyor. Bu oran diğer satıcıların başarılı olmadığı anlamına gelmez. Birçok satıcı fazla müşteriye erişim imkanı ile kendi sınırlarını kolaylıkla aşabiliyor.
10.Müşteriler Amazondan İlham Alıyor
E-ticaret üzerinden alışveriş yapanların %23’ü satın almayı düşündükleri ürünleri ilk olarak amazonda incelemek için giriş sağlıyor. Amazon müşterilerini yakından takip ederek müşteri hareketlerinden her siparişin yol haritasını çıkarıp, kimlerin neyi tercih ettiği gibi birçok analize erişim sağlıyor. Amazon ve diğer büyük e-ticaret platformları aklında bir ürün olmamasına rağmen Pazar ağlarına erişip ürünler hakkında bilgiler edinmek için ulaştığı ilk duraklar.
Sonuç olarak Amazon hakkında ki istatistikler incelendikten sonra Amazonun uzun bir süre daha e-ticaret pazarında başı çekebileceğini görüyoruz. Farklı sektörlerde hizmet veren firmalar için fırsatlarla dolu dünya genelindeki müşteri ağıyla en kolay yoldan müşteriye ulaşım imkanı sunan bu ağın uzun yıllar daha başarılı olacağı söylenebilir.