Prime Day 2021 Beklenen Verimi Sağlayamadı

By in
1364
Prime Day 2021 Beklenen Verimi Sağlayamadı

Prime Day 2021 Beklenen Verimi Sağlayamadı

2015’te, kuruluşunun 20. Yılını kutlayan Amazon, Prime Day adını verdiği bir indirim günü başlattı. Her yılda bir kez gerçekleşen bugün, geçtiğimiz günlerde tekrar faaliyet gösterdi. Amazon, bu yıl 21 Haziran’da başlayan ve toplamda üç gün süren indirim günlerinin satış sonuçlarını açıklayarak, bu senenin bağımsız satıcılarının işlerine sağlanan katkıya vurgu yaptı.

Tıpkı Kara Cuma, Cyber Monday (Siber Pazartesi) ve daha birçok büyük indirim günü gibi, Amazon’un başlattığı Prime Day de dünyanın her yerindeki birçok insan tarafından beklenen bir gündür. 

Amazon’un satışlarını arttırmak için herhangi bir tarihte gerçekleştirdiği bu özel gün, önceki yıllara kıyasla bu sene ne yazık ki beklenen verimi sağlayamadı. İlk Prime Day’in üzerinden yedi yıl geçti, fakat Amazon bu özel günü nasıl daha da tanınır bir hale getirebileceği konusunda fikirlerini yitirmiş görünüyor.

Satış Oranlarında Gözle Görülür Düşüş

Amazon, daha önceleri bu günü “en büyük gün” ya da “Amazon tarihinin en büyük alışveriş etkinliği” olarak adlandırmıştı. Fakat bu senenin sonuçları, bu iddialı sloganları pek de karşılayamıyor gibi görünüyor.

Adobe Analytics ve buna benzer diğer analiz uzmanlarının verilerine göre, bu sene gerçekleştirilen indirim günlerinin brüt mal değeri, kısaca GMV (Gross Merchandise Value), geçtiğimiz yıl Ekim ayında gerçekleştirilen indirim gününe kıyasla sadece %5-10 oranında büyüyebildi. 

Fakat 2020’den önce bu oran %50 ve daha fazlasına ulaşıyordu. Bu da demek oluyor ki, bu yılın Prime Day satışları, 2020’de çoktan ulaşılması gereken bir seviyedeydi. Kısaca, Amazon’un özel indirim günü için işler bu yıl pek başarılı değildi.

Prime Day Fırsatları Alıcıların İsteklerini Karşılamıyor

Amazon’un depo kısıtlamalarının yanı sıra; markaların indirim tekliflerini kısıtlayan envanter sorunları; Prime Day’in arz tarafı artmaya devam ederken, bunlardan çoğunun alıcıların beklediği fırsatlar olmadığı anlamına gelmekteydi. 

Amazon, bahsedilen indirim günlerinde fırsatların kalitesinden çok miktarına odaklanmaya devam ediyor. Fakat tabii ki, Kindle ve Fire TV gibi elektronik cihazlar buna dâhil değil. Çünkü bu ürünler büyük fiyat düşüşü yaşamalarından dolayı, Prime Day sırasında en çok satılan ürünler arasında yer alıyor. 

Sonsuz Fırsatlar, Yetersiz Filtreleme

Sunduğu milyonlarca fırsatın yanı sıra, Amazon hala alıcıların bu fırsatları nasıl keşfettikleri konusunda gelişme gösteremedi. Şirket, alışveriş fırsatlarını arama sonuçlarına dâhil ettiğinde birçok alıcı normal alışverişleri sırasında indirimleri bulabiliyor. 

Alıcıların satın almak istediklerini ürünleri fırsatlar başlamadan önce alışveriş sepetlerine eklemeleri son derece yaygın bir davranış. Bu sayede, almak istedikleri ürünün indirime girip girmediğini daha kolay kontrol edebiliyorlar. Bu da onlara alışverişleri sırasında kolaylık sağlamış oluyor. 

Amazon bugün hala Prime Day’i sonsuz bir fırsat günü olarak düzenlemeye devam ediyor; fakat bunu yaparken sadece en gerekli filtreleri kullanıyor. Sonuç olarak, alıcıların fırsatları keşfetmeleri açısından ekstra bir çaba göstermemiş oluyor.

Walmart ve Target gibi birçok Amazon rakibi de Prime Day’de satış yapıyor. Onlar da aynı şekilde temel keşfedilme işlevine bağlı kalarak hareket ediyorlar. Tıpkı Amazon’da olduğu gibi, onlarda da kişiselleştirme, iyileştirme veya etkileşimli ticaret yok. Var olan tek şey, minimum seviyede bir web sitesi, uygulama işlevselliği ve yaptıkları işi adlandıran bir başlık. 

Medyanın Satışlara Katkısı

Fırsatları alıcılara sergileme konusunda TikTok gibi sosyal medya platformlarının rolü bu yıl büyük oldu. “Primeday2021” gibi etiketlerle paylaşılan videolar büyük kitlelere ulaşarak milyonlarca kez izlendi.

 Sosyal medya platformları dışında, aynı zamanda haber siteleri gibi dış kaynaklar da bağlı kuruluş geliri elde ettiklerinden dolayı Prime Day’in indirim fırsatlarının keşfedilmesine büyük katkılar sağladı. 

Amazon, indirim gününün reklamını yapmak için sadece Amerika’da olmak üzere bir canlı yayın başlattı; fakat bazı fırsat ürünlerine vurgu yaptığı bu yayında müzik performansları ve yazılı içerikler gibi eğlence ürünlerine değinmedi. 

Yayında adı geçen birkaç markanın satışlarında gözle görülür bir artış oldu, ancak yayını izleyen 30,000-70,000 kişi, Amazon’un düzenlediği Prime Day’de alışveriş yapanların sayısına kıyasla çok az bir miktar olarak belirtildi. 

Bütün bu bahsedilenler, Amazon’un büyük indirim gününün sonsuz fırsatlarla donanmasıyla sonuçlandı; fakat yine de alıcıların onları keşfetmesine kolaylık sağlanmadı. 

Prime Day Her Yıl Farklı Tarihlerde Gerçekleşiyor

Prime Day’in yılın farklı tarihlerde gerçekleştirilmesi, bu özel günün Amazon’a sağlayacağı katkıya bağlı olduğu kadar; aynı zamanda bu günü alıcıların gözünde zayıflatıyor. Son zamanların arama sonuçlarına göre, kullanıcılar “Cyber Monday ne zaman” yerine, “Prime Day ne zaman” gibi aramalar yapıyorlar. Çünkü Cyber Monday her yıl belirli bir tarihte yapılırken, Amazon’un başlattığı bu günün tarihi hiçbir zaman net olmuyor.

Prime Day’e ilham olan Alibaba’nın Cyber Monday’i her yıl 11 Kasım’da düzenleniyor. Amazon’un düzenlediği ve satışlarını güçlendirmek için bir araç olarak kullandığı bu indirim gününde yapılan satışlar gerçekten artıyor, fakat Prime Day kendine Alibaba’nın Cyber Monday’i kadar somut bir yer edinemiyor.

Prime Day her yıl biraz daha büyümeye, fakat pek de iç açıcı olmayan bir alışveriş günü olmaya devam ediyor. İki yıldır devam eden az miktardaki büyümesi, belki de zirvesine ulaştığının ve sonuna gelindiğinin bir göstergesidir. Bu özel gün her sene olmasaydı, “Prime Day ne zaman” sonuçlarında bir artış olurdu, fakat o zaman da ilgi gösterenlerin sayıları azalırdı.

 

54321
(3 votes. Average 4.67 of 5)